18.03.2012.
GOSTOVANJE HPD "DANICA" 
  Župa Svetog Ante Padovanskog Tučepi u nedjelju, 18.03.2012. godine ugostila je HPD (HRVATSKO PJEVAČKO DRUŠTVO) Danica iz Siska. Oni su na kraju svete mise zapjevali Isusov križni put kojeg je napisao fra Bonaventura Duda, a uglazbio Nikola Bašić. Orgulje je svirao Milan Hibšer, prof. Recitator je bio Ivan Dovranić, a dirigentsku palicu držala je profesorica Dora Gazibara.
TM
O zboru
  HPD Danica djeluje kao gradski zbor od 1869. godine te predstavlja jednu od važnih povijesnih sastavnica dvijetisućljetne povijesti grada Siska. Zbor simbolizira povijesni početak zborskog amaterskog pjevanja u Hrvatskoj, a svojim je kulturološkim djelovanjem kroz više od 140 godina doprinosi živosti glazbenog života u gradu. Zbor je ugostio brojne skladatelje, zborovođe, soliste, pjevače i svirače pa se ta praksa i danas nastavlja. Vodili su ga brojni ugledni glazbeni amateri i školovani glazbenici. Redovito priređuje godišnji koncert, blagdanske, dobrotvorne i prigodne programe te sudjeluje na hrvatskim smotrama i natjecanjima.

"

  Tema Kristove muke snažno je nadahnuće umjetnicima u svim vidovima stvaralaštva. Od početka kršćanstva do danas oblikovana je u skladu s glazbenom praksom stilskih razdoblja te intrigira i čovječanstvo i umjetnike jednakom snagom. Velikani poput Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Handela i josepha Haydna svojim su djelima prikazali vlastita promišljanja, osim o Kristovom životu, smrti i uskrsnuću, također o vječnim temama koje preispituju dobro i zlo, pravdu i nepravdu, život i smrt. I velikani hrvatske skladatelje prakse Igor Kuljerić i Boris Papandopulo stvarali su nadahnuti temom Kristove muke i smrti na križu te temelji djela na hrvatskom tradicijskom glazbenom nasljeđu.
  Isusov križni put, pasija za mješoviti zbor, recitatora i orgulje maestra Nikole Bašića nastala je prema tekstu fra Binaventure Dude. Prvotno je skladana za mješoviti zbor, recitatora, orgulje i glasovir četveroručno.  Praizvedena je 2003. godine u današnjoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku, a uslijedile su integralne izvedbe 2004. godine u Zagrebu na Pasionskoj baštini, Ivanić Gradu i Virovitici, 2005. godine u Osjeku i Pandorfu u Austriji, 2006. u Budaševu kraj Siska i u Šibeniku, kao i brojne parcijalne izvedbe. Nakon Tučepi, planirane su uzvedbe u Tupuskom i Sisku.
"


Muka kao glazbeno nadahnuće.
fotoGALERIJA
FOTO: Tomislav Mravičić


 

This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola