13.11.2011.
SVEČANA PROSLAVA SVETOG NIKOLE TAVELIĆA
Sveti Nikola Tavelić je bio Božji čovjek koji je čitavim svojim bićem pripadao Bogu i čovjeku.
iz propovijedi fra. Nedijeljka Šabića
  U nedjelju, uoći proslave prvog proglašenog hrvatskog sveca Nikole Tavelića proslavila se sveta Misa u crkvi koja nosi njegovo ime.
  Misu je uveličao župni zbor sa svečanim pjesmama. Fra. Nedijeljko je u propovijedi ispričao jednu anegdotu o proglašenju blaženog Nikole svetim:
  Kardinal koji je bio predstojnik za proglašenje svetih imao je jedan stari sat koji je puno vrijedio. Nitko ga u Rimu nije znao popraviti. Onda mu je netko rekao da ima jedan fratar koji se bavi starim spisima i kodeksima koji od djetinstva popravlja satove. 
  To je bio pokojni fra. Stanko Bušelić. Kardinal  je donio njemu taj stari sat, a on ga je za nekoliko dana popravio tako da je radio kao novi. Dao ga je kardinalu, predstojniku za proglašenje svetih, a on ga je pitao ima li nekih želja. "Nemam želja!", ponizni i skromni fratar je odgovorio i vratio se te rekao to fratrima koji su mu rekli da se odmah vrati u Rim i kaže za akte blaženog Nikole Tavelića koji stoje tamo spremni ispod hrpa ostalih akata da se stave na vrh.
  Nakon dva tjedna, objavila je Crkva i Radio Vatikan Hrvatskoj Crkvi da će blaženi Nikola Tavelić biti proglašen svetim 21. lipnja 1970.
  Dakle, zaslugom jednog Tučepljana, ako ništa drugo ubrzan je proces kanonizacije Nikole Tavelića.
T. M.
svečani oltar povodom proslave sv. Nikole Tavelića
foto: Tomislav Mravičić


 

This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola