nedjelja, 31. srpnja 2011., lučica Tučepi

KRALJ TOMISLAV U TUČEPIMA

Tarara!*

    Treća generacija iseljenih Hrvata okupila se u Folklornom ansamblu Kralj Tomislav iz Aucklan (Novi Zeland) da u kojem su očuvali tradiciju i jezik daleke im domovine. Pod pokroviteljstvom vlasnika Promet Makarska - Jujnovića Mate ove godine su krenuli na turneju po Hrvatskoj. Došli su zajedno sa svojim prijateljima Maorima.

  Baš u Tučepima im je bio zadnji nastup u rodnoj zemlji njihovih predaka. Otplesali su nam hrvatske narodne plesove u narodnim nošnjama. Maori su nam otpjevali i otplesali njihove narodne plesove i uživali u podršci posjetitelja. 

  Raspjevanoj i rasplesanoj družini su se pridružili i najbolji hrvatski tamburaši koji su je pratili na narodnim instrumentima na turneji.
  Bilo je nezaboravno, nikad viđeno na našim prostorima...

*- U početku ni Hrvati ni Maori nisu tečno govorili engleski te su razvili specifičnu komunikaciju na maorskom  i hrvatskom jeziku. Kako bi označili svoj odnos s Hrvatima, maorski su govornici potražili novu riječ, Tarara, te tako istaknuli razliku između Hrvata i Britanaca. Neki lingvisti tvrde da je glasovna analogija najvjerojatnije objašnjenje te riječi. Maorske je slušatelje privuklo oštro “r” koje Englezi nisu mogli izgovoriti.

T.M. 

This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola